Fairfield Ledger
https://fairfield-ia.villagesoup.com/p/1743342

Mt. Pleasant News   Wash Journal
Neighbors Growing Together | May 27, 2018
Spring Home Builders

Houghers downsize into house across street

By Vicki Tillis, Ledger lifestyles editor | Apr 25, 2018
Photo by: VICKI TILLIS/Ledger photo The dining area, across from the kitchen, is a wood table with two benches, and next to it, in front of the two large windows facing east, is the workstation. A simple wood top balanced on two sawhorses holds a printer, and a screen is mounted on the wall. At the end of the room is a comfortable couch with another smaller window behind it and bookshelves on the wall above it. Rugs on the concrete floor help define the spaces.

Bob and Rebecca Hougher recently downsized — tremendously — to a new home in the West Hills subdivision southwest of Fairfield.

“We lived in the big house across the street,” said Rebecca Hougher. “But we had an offer on that house, so we quickly built this tiny house.”

“It is truly a custom home,” Hougher continued. “Everything suits us and our personalities. It sits wonderfully on the land.”

The 950-square-foot house has two bedrooms, one of which is a loft bedroom, a combined kitchen, dining area and workspace; a pantry, a living room, two bathrooms, and an attached two-car garage.

The house is built on a concrete slab and has radiant heating. The heat is dual zoned so even the garage can be kept temperate, said Hougher.

Just inside the orange front door is the first bathroom — Hougher’s bathroom. The tiled room has a stacked washer and dryer in one corner. In the adjacent corner is a shower. There is no step to enter the shower; a slopped tiled floor keeps the water from flooding out into the rest of the room.

On the other side of the short entrance hall is a pantry. Hougher said it was designed as a spot where she could keep her grandmother’s antique kitchen flour cabinet. The wall is lined with shelves for pots and pans, and a “mix of old and new” items. A sliding barn-door style door can close the pantry off from the rest of the room.

Across from the pantry is the open kitchen, dining room, and work area, with rugs on the concrete floor helping to define the spaces.

The kitchen boasts black cabinetry against white walls, a black countertop, with a white farmhouse-style sink, a side-by-side refrigerator with freezer drawer below, a microwave, stove and oven and a small butcher-block topped workstation on wheels that provides extra space in drawers and wire shelves below.

The dining area, across from the kitchen, is a wood table with two benches, and next to it, in front of the two large windows facing east, is the workstation. A simple wood top balanced on two sawhorses holds a printer, and a screen is mounted on the wall.

At the end of the room is a comfortable couch with another smaller window behind it and bookshelves on the wall above it.

To the right is Bob Hougher’s bedroom and bathroom.

“My husband is a handicapped veteran,” said Rebecca Hougher, pointing out that the house, especially his room and its bathroom were designed to be wheelchair friendly.

From the kitchen, a very short hallway, which includes a door to the garage, a storage closet and bookshelves, leads to the living room at the back of the house.

“This is a room we really enjoy,” said Hougher, as she sat down on the large black couch.

The first thing that catches the eye is the wood.

“We cut wood on the property and had it milled, and we were able to panel this room with that locust wood,” said Hougher.

The living room is built free-standing on pillars above the ground so, according to Hougher, it breathes well.

A small woodburning stove sits on tile in one corner of the room. The rest of the floor is wood, and is partly covered with a rug Hougher inherited from her parents. Two large windows open into the couple’s 17-acre property that includes plenty of wood for their stove and two ponds.

The living room also has a patio door for access to a patio where the couple can sit and enjoy the outdoors.

“We border Jefferson County Park,” said Hougher. She said she can walk through the park, exit at Oakwood Nursery and walk to the center of town in 45 minutes.

Above loft above the living room is Rebecca Hougher’s bedroom, which also is paneled with the locust wood. She pointed out the railing around the top of the steps is made from cherry wood, which also came from the property.

The contractor for the 950-square-foot house was Judd Connor of Conner Custom Homes of Fairfield.

“I just can’t recommend Judd highly enough,” said Hougher. “He does custom work. He can do everything from A to Z or you can be as hands-on as you want to me. He let me paint the outside myself.”

Hougher said she and her husband sat down with Connor with an idea for an ADA, one-level, simple, easy house and he drew up the plans.

Construction started in December 2015, and the couple moved in the first part of June in 2016.

“It’s impossible to name one thing about our house that we like best,” said Hougher. “We’ve both built several homes before. This one is unique, comfortable, and works for us. It’s pretty perfect.”

 

Comments (0)
If you wish to comment, please login.